Verslag grondwaterproblematiek Wormserstraat

Bewoners in / rond de Wormserstraat

Rotterdam, 19 november 2015
Verslag bijeenkomst grondwaterproblematiek Wormserstraat

Beste bewoner,

Dinsdagavond 27 oktober j.l. heeft het overleg tussen bewoners van en rond de Wormserstraat met de gemeente plaatsgevonden.

De gemeente heeft toelichting gegeven op het ontwerp van het riool, de uitvoering en de resultaten.
Er is gekozen voor een gescheiden riool. Een schoonwaterriool voor de afvoer van regenwater vanuit de straatkolken en een vuilwaterriool voor de afvoer van het huiswater, waaronder ook het hemelwater van de daken. Het schoonwaterriool ligt naast het vuilwaterriool en fungeert tevens als drainage van de openbare ruimte en mondt uit in de Oudsingel.

Het schoonwaterriool en drainagesysteem moet er voor zorgen dat de grond onder de bestrating tot 80 cm droog blijft. De gemeente heeft peilbuizen geplaatst (nabij huisnummers 1 en 31) en de waterstanden periodiek gemeten met als conclusie dat de 80 cm gehaald wordt en hiermee afwatering van de openbare ruimte goed functioneert. De gemeente heeft deze verplichting alleen voor de openbare ruimte, niet voor de grondwaterstand onder de woningen. Met een grondwaterpeil in de openbare ruimte van 80 cm, zou het waterpeil onder de woning ongeveer 60 cm (afstand tussen onderkant vloer en water) moeten zijn. Uit de inventarisatie is gebleken dat veel woningen een (veel) diepere kruipruimte hebben, waardoor het water in de kruipruimte wordt verklaard.

De meest waarschijnlijke oorzaak van de huidige overlast in de kruipruimtes is dat het nieuwe riool goed dicht is en in tegenstelling tot het oude riool niet meer als drainage functioneert.

De oplossing van de wateroverlast moet helaas door de bewoners zelf geboden worden. Hierbij valt te denken aan de volgende opties:
1) Kruipruimtes ophogen met kalkkorrels tot boven het waterniveau
2) Aanleggen van een drainagepunt of -leiding onder de woning en aansluiten op het vuilwaterriool
Enkele bewoners hebben deze maatregelen reeds uitgevoerd en lijken goed te werken.

Als vervolgstap hebben zich twee bewoners (zie onderstaand) aangemeld om deze maatregelen verder te onderzoeken, waarbij met bewoners, de gemeente en aannemers gesproken zal worden om eventueel collectieve afspraken te maken.

Als u geïnteresseerd bent om geïnformeerd te blijven en mogelijk deel te nemen aan een collectieve aanpak, kunt u zich bij ondergetekenden aanmelden. Wij vragen u ook ons te informeren over maatregelen die u zelf genomen heeft. Het is goed om kennis en ervaringen te delen!
Met vriendelijke groet,

Gillis Verbree, Wormsertsraat 10 06 39548300 gillis.verbree@gmail.com

Bewonersinitiatief:

Arie de Kievit, Wormserstraat 5 ariedekievit@gmail.com
Herman Moolenaar, Wormserstraat 30 h.j.moolenaar@hmml.net

Leave a Reply